7 Temmuz 2011 Perşembe

DAS-TA-NA..DES-TA-NAA


Evett,bu gün yepyeni bir şey öğrendim..Bana göre çok geç kalınmış bir öğrenme.Hani belki merak edip okudugunuza değmeyecek bir bilgidir ki,şimdiye kadar benimde aklıma gelmemişti.
Oğuz Atay'ın efsanevi eseri 'Tutunamayanlar' ı okurken birden karşıma çıkan,şimdiye kadar nedir bu diye hiç düşünmediğim birşey...Şimdi nabız yüksek,göz kırpmaları en az seviyede..Açıklıyorum!! Dandini Dandini Dastanaaa....
Hani dün annemin kollarında yaşar,ayağında sallanarak uyutulurken aklıma işlenen ilk melodi..Hatta çocuklarımı uyuturken gayri ihtiyari mırıldandığım, büyüsü bostandaki lahananın içinde gizli,yegane uyku getiren terane...Hiç düşünmemişim dandini nedir? bostandaki lahanayı danalar yerse ne olur ve bütün bunların uykuya geçişe katkısı nedir..?Kim çıkardı bu ezgiyi ve neden ninni klasiklerimizin içinde yer alıyor?
Hikayesi şöyleymiş:
Kutluk Dandin ve Farsus Dastana,İsa'dan sonra VII. y.y. da yaşadığı sanılan,efsaneler kahramanı Hartug Dandin'in oğullarıdır.Nizip dolaylarında bir mağarada bulunan kabartmalardan anlaşılıyor bu.Hartug savaşçı olduğu için oğullarıyla pek ilgilenemeyen bir babadır.Veeee veeeeee.... evet bir de bostanı vardır :)!!Üstelik tembel oğullar bostana hiç bakmadıkları için,komşuların danaları,inekleri bostanı talan etmektedirler..Lahana mevzuuna gelince...Lahanayı danaların yememsi gerekmektedir.Çünkü,bebeklerin lahanadan çıktığı gibi bir görüş yaygındır o dönemde..
Dandin Dandin Dastana,danalar girmiş bostanaa,kov bostancı danayı,yemesin lahanayıı..Yoksa kardeşiniz olmaz..
Anlaşıldığı gibi konunun özü bu.
Ha,uyumaya çalışan bebek tabiki bu efsaneyi bilmez,bizde yıllarca bilmeden uyuduk,uyuttuk ..:) Ama her halk şiirinin,türküsünün bir çıkış noktası olduğu gibi,bu ninnininde çıkışı böyleeymiş..
Umarım,içinizde yıllardır hep merak ettiğiniz ,anlayamadığınız bir noktayı aydınlatmışımdır.
Menekşe..

9 yorum:

Unknown dedi ki...

gerçekmi bu ya şaka gibi :)

Profösör dedi ki...

Aydınlandık.. Teşekkür ederiz. Bir de hop hop altın top.. Kimsede yok bizde çok..

die tekerleme var. Bu da nerden gelmiş olabilir acaba. Bu daha çok hoşuma gidiyor benim.. :)))

cahilin günlüğü ..Menekşe.. dedi ki...

Eminim ki bu ninninin kaynağını öğrenmeden ölmek istemezdiniz :)ama hop hop altıntop da iyi fikir bi araştırayım bakalım ne çıkacak :D

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

ÇOK İLGİNÇ BİR PAYLAŞIM.. TEŞEKKÜRLER.. NE KADAR İLGİNÇ BİR HİKAYEYMİŞ...

by mutu dedi ki...

blogunun ismi çok güzelmiş :) Hoşgeldin !

Profösör dedi ki...

teşekkür ederiz.. :))

cahilin günlüğü ..Menekşe.. dedi ki...

hoşbuldum by mutu..blog ismine gelince yıllardır kullandıgım isim bu ..cahil..diğer söylenişle echel..fikir dürr-i yektaya ait tektat teşekkürler

Adsız dedi ki...

Türk dilini kullanmakta usta olan Oğuz Atay, romanlarında metaforlara oldukça sık yer veren, bilinçli olarak hayalle gerçeği karıştıran bir yazardır. Onun için verdiği örnekler esaslı şekilde incelenmelidir. Bu ninni için yaptığım araştırmada Atay haricinde kimsenin değinmediği gördüm. Ondan dolayı çok güvenmemek gerek. (Karşıyakalı)

artemis dedi ki...

Annem altın topun evin çocuklarına denir derdi aslı var mıdır bilmiyorum

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...