8 Temmuz 2011 Cuma

TRENLER.....

Herkesin tası tarağı toplayıp tatile gittiği günlerdeyiz.Biz yine ailece İzmir bir yere kaçmasın diye oturmuş şehrimizi bekliyoruz işte..
Yolculukları özledim,özellikle tren yolculuklarını..hele ki babamın kullandığı trenle yolculuk yapmayı..
Hani şimdi reklam var 'benim babam toyota gibi adam' diyor çocuk.Benim babamda Fiat tren gibi adamdı.Makinist kıyafetiylede dünyanın en yakışıklısı..
Trenler o zamanlar şimdiki gibi değildi,daha fazla is daha fazla mazot kokardı.Kazara kıyafetiniz motor yağı olduğunda yadırganacak bir durum değildi bu..Trendi işte..Dedemlere,halamlara gideceksek kesinlikle tren vazgeçilmezimizdi.Annem, yanına terliğini el işini alırdı seyahate çıkıyorsak .Şimdiki gibi hızlı trenler olmadığı için 170 km lik yolu 4-5 saatte giderdik tehir yoksa eğer.Yerimiz hep belliydi trende.. 'makinist bölmesinin hemen arkasındaki koltuklar'da otururduk ya da annem otururdu orda, biz zaten babamla giderdik.Babam makinist koltuğunda yerini almış, onun yanında diğer makinist amcalar bize tabure hazırlamışlar,küçük bir ispirto ocağında çay demlenmek üzere..hazırlıklar tamamsa, babam uzunca bir düdük çaldıktan sonra tren sağa sola hafif yalpalanıp raylar uzamaya başladıysa, yolculuk başlamıştır..
O zamanlar temiz hava sahası gibi terimler hayatımıza girmemişti daha.O yüzden heryerde rahatça sigara içilebilirdi.Babamda dudağının kenarına bir samsun sigarası iliştirir,şehir merkezlerine yaklaşırken uzun uzun düdüğü çalardı.Sonra yavaşlar, istasyona girer ve sonra yine hareket..Trenin ön camından yolu izlemek muhteşem zevkli olurdu..İki ray bir zaman sonra tek ray gibi görünür,yol kenarındaki elektrik, telefon direkleri sanki birbirine bitişmiş gibi yakınlaşırdı gözümüzde..
Tren yoluna paralel bir kara yolu olurdu genelde.Arabalarla yarışıyor hissine kapılıp hadi baba geç şunu gibi babamı gaza getirme çabalarımız çok olmuştur.Ama babam azami hız sınırını hiç geçmezdi.:)O paralel yolda bazen bir düğün konvoyu görürdük.Ellerini silmeleri için makisinst kabinine bırakılan rulo temizlik kağıtlarını babam camdan kocaman kurdeleler gibi sarkıtır ,sürekli düdük çalarak hepimizi o düğün konvoyuna dahil ederdi.
Böylece kaç istasyon geçtiğimizi sayamadan,babamın hikayelerini dinleyerek,tavşan kanı çayımızı yudumlayıp artık son dakikalarda yorgunluktan bitap halde Nazilli istasyonunda sonlandırırdık eğlencemizi..
Babam yola devam ederdi tabi sonraki istasyonlara..
Babam ..Bizi yine bir istasyonda bırakıp yolculuğuna devam etti çok uzak diyarlara..
Bu yazıyı neden yazdım bilmiyorum..özlemim trenleremi babamamı o da ayrı mevzuu..
Ben, babamın kullandığı trenleri özledim işte..hepsi bu..

15 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Dedem Devlet Demiryollarından Emekliydi.Babamda sizin gibi anılarını anlatarak büyüttü bizi.
Sırf o nostaljiyi yaşamak için her yere trenle gittik geldik,o nedenle tren yolculuğunu hiçbirşeye değişmem.

ayla dedi ki...

Çok eğlenceli başlayıp hüzünle biten bir yazı.Beni çok eskilere götürdü.Şu an gözlerim dolu dolu.Nur içinde yatsın Hasan amcacım.

Unknown dedi ki...

bu yazıyı okuyunca insanın canı tren yolculuğu yapmak istiyor, ama ben töbeliyim trene binmeyi geçen haftalarda ömrüm trende geçti malum birde yanlış trene binince of ki of

cahilin günlüğü ..Menekşe.. dedi ki...

babamı bir dosya kağıdına sığdırmak onun anılarına haksızlık olur..bize çok güzel şeyler yaşattı trenler bir ayrıntı sadece..okumanıza ve beğenmenize çok sevindim..icimden geldiği gibi arkadaşım benim dedemde babamda demiryollarındaydı anılarımda kendine ait birşey bulman benim için çok hoş bir duygu..dürr-i yekta sen yinede vazgeçme trenlerden..aylacım takiptesin görüyorum çok teşekkürler :)

Aynur (Küçük Hala) dedi ki...

hatırlandıkça hüzünlendirenler, güldürenler, acıtanlar, ağlatanlar...ah anılar, ah anda ve anılarda kalanlar :(
rahmet diliyorum babana...

Krnc dedi ki...

Böyle baba çocuk hikayelerini dinlediğimde,neden bizimde yüzümüzü gülümseten bir anımız olmadı diye hüzünleniyorum:)
Ne mutlu ki yaşamışsınız,Allah nur içinde yatırsın..

Zeynep dedi ki...

Benim babamda demiryollarından emekli ve benimde küçükken bindiğim tek taşıt trenlerdir..
Benim için özeldir, yerini hiç bir şey dolduramaz, ama onlara uzağım artık..bu yaralar beni..
İçimi bir hoş etti yazın, gözümden iki damla yaş düşmeye çalışsa da, şahane oldu bu yazıyı okumak..

cahilin günlüğü ..Menekşe.. dedi ki...

geçmişten bir ses bir görüntü çağrıştırdıysam ne mutlu bana..amacıma ulaşmışım kendimi iyi ifade edebilmişim demektir..yorumlarınız için teşekkürler..yeni yazılarda buluşmak üzere..

Profösör dedi ki...

İyi ki tirenler var. Ben çocuklarımızın annesini tirende tanıdım. Basmane bandırma tireni hem motorlu tiren hem de kara tiren vardı. Tiren yolculuğunu çok severim. Anılarımda tirenin yeri ayrıdır.

cahilin günlüğü ..Menekşe.. dedi ki...

hepimizin hayatında içinde tren olan önemli anılar var..ne garip ki bazen trenlerin duyguları oldugunu bile düşünürdüm,belki babam hissettirdi bunu bana belkide ben öyle istedim ama hep canlı gibi gördüm onları sanırım daha çook tren günlükleri yazıcam..o kadar çok anı var ki..

Profösör dedi ki...

Özellikle yazın. Hatta öyküler yazın. İlla size ait anıları oluştunrması gerekmiyor..

"Sirkeci garında kada tiren, acı acı üç kez düdüğünü öttürdü. Sonra da homurdana homurdana temposunu arttırarak geride kalanların gözyaşları ve el sallamalarıyla gözden kayboldu. nie yazık ki gerinde kalan kınalı bir gelin kendini tutamayıp hıçkıra hıçkıra ağlayarak eşini Almanyaya maden işçisi olarak gönderiyordu. Daha şimdiden hasretlik kor gibi yüreğini yakıyordu.3

Böyle bir girişyapmıştım bir zamanlar öykü yazayım diye heveslenirken..

Zeynep dedi ki...

Biz trenler sayesinde duygular yüklenebildiysek bence onların da duyguları vardır...
Benim de çok tren anılarım var, belki bende yazarım ama hepsi acıtan cinsten olduğu için sağlam bir ruh hali gerekli :) Ama sen yaz, o yazdıklarını okurken eminimki zevkten eriyeceğim..

Asahhara dedi ki...

Tren yolculukları her zaman benim de hoşuma gitmiştir.

cahilin günlüğü ..Menekşe.. dedi ki...

sanırım burada bir çok ortak anı paylaşıcaz..profösör hikayenizin başlangıcı bile hemen gözümde sahneler canlandırdı mutlaka devam etmelisiniz..kendi adıma çok merak ediyorum gelişmede neler olacak ve kınalı gelini neler bekliyor..lütfen devam edin..zeynep ortaklaşa bir trenler serisi hazırlayabiliriz eminim ki zengin bir anı dizisi olur,assahhara okumanıza sevindim ayrıca blogun hazırlanmasındaki katkılarınız için ayrıca teşekkürler...

Asahhara dedi ki...

Rica ederim ne demek. Her daim lütfen takıldığınız bir şey olursa çekinmedin sorun.. Elimden geleni yapmak isterim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...